Sunday, March 30, 2014

Откъс от статия за известия гайдар и майстор на гайди бай Георги Марков Гогов:

Гайдарският майстор

Баща му Марко имал влечение към гайдата и сам правил  нови гайди за овчарите. Уредите му, с които ваял гайдите, още стоят като скъп спомен.
Неговият син Георги наследил дарбите му и още повече доразвил умението му.
Като младо момче Георги много се увлякъл да свири на гайда и кларне. Намирал гайдаджии и се учел да свири , когато ходил със стада из високите планини. В къщи тогава гайда нямали.Младият Георги решил и скришом продал от овцете на баща си две звиски , за да вземе една гайда. Впоследствие родителите му разбрали, смъмрили го и той върнал гайдата, а овцете пробрал.
Мерак и мъка добил младият Георги. Посвирвал с чужди гайди.
Дошло време и отишъл войник в гр. Девин. Тогава събрал материали и с помощта на един нож, трион и пила сам си направил гайда и почнал да свири на войниците и офицерите. Било 1936 година. На всички увеселения и хора войникът свирил , радвал младите и те щедро му се отплащали. На следната година бил преместен в заставата при с. Арда, където продължил да весели войниците. По едно време  гайдата му се загубила, но той си направил нова.
При уволнението си от казармата оставил гайдата като дар в заставата. В родното си село заработил като колар — превозвач, но не забравял и гайдата си.
Винаги през свободното си време Георги Марков правил хубави гайди и кавали. Набавил си помагала и инструменти и досега работи тези народни свирила.
Влезем ли в работилницата му, ще видим: тезгях, стругарска машина, чаркове, разни триони, ножове, свредели, пили, длета, шерилки, телчета, стяги, пирографски уреди, шмиргел, бормашина и др. За да направи хубава гайда, хубава по вид и звучност, майсторът подбира: кожа- обикновено от коза, но стригана и посолена; плътни и кухи животински рогове; дърво от слива, дрен, акация и круша- но се избира сърцевината. За украса може и кокалчета.
Когато гледаш как върти машината, чарковете и пилата, как украсява и изглажда частите на гайдата- гайдуница, надуялка и бручило, някак  ти става приятно, че именно в това родопско село се произвежда прочутата каба — гайда. По желание обаче тук се работят и други видове гайди. А за да се направи подходяща и желана гайда, трябва голям „мурафет“. Не всеки може. Да се пригодят всички гайдарски тонове и звуци, трябва не един и два, а много пъти да се мисли, размерва и набелязват дупките и отворите по дървените части. Нобходими са тук сръчност, находчивост и усет.
Главното е майсторът да е мераклия.
Георги Марков работи и кавали, а също и овчарски геги с резбарски украшения. Той е познат на широк кръг гайдаджии и ансамбли.
Досега той е произвел и доставил повече от 200 гайди и десетки кавали по разни места на нашата родина. Освен това работил е по поръчки гайди за Турция, Съветския съюз, Америка, Франция.
Много хора се радват на неговите гайди.
Георги Марков е и добър свирач на гайда. Заедно с други свирци той весели хората през празниците в с . Кремене. Освен това участвува в ансамбъла „100 каба гайди“ в Смолян.
Това свързва миналото с настоящето и с още по-доброто бъдеще. Когато чуем гайдарската мелодия на родопските песни, сърцата ни трепват от радост, бодрост и широта.
Впрочем, нека пожелаем здраве и живот на гайдарите в Родопа, да веселят широко душите на хората.
Димитър Василев
Сп. Родопи, 1968г, книжка 1,м. Януари, с. 19


Изпълнение на бай Георги може да се чуе тук:

No comments:

Post a Comment